Соларни панели

Спира водата. Улавя слънцето.

Интегрирана фотоволтаична покривна система за хидроизолация и производство на електроенергия.

Използвана е иновативна технология – трислоен аморфен силиций, познат още като гъвкав тънък филм (flexible thin film).

GENERAL SOLAR PV се прилага в два варианта:

I. Соларни елементи интегрирани в битумна хидроизолационна система.

 • PHOENIX SOLAR – два слоя битумна хидроизолационна мембрана.
 • UNI-SOLAR – фотоволтаични панели.

Панелите UNI-Solar са покрити със специална самозалепваща битумна мембрана, посредством която модулите се залепват 100% към хидроизолационните пластове Phoenix Solar. Топлоизолацията, където е необходима, може да бъде от минерална каменна вата или друг вид, при положение че горната граница на работната температура на материала е над 85°C. В случай на използване на материали с по-ниска работна температура, в това число EPS и XPS, те следва да бъдат защитени от пласт, който издържа на допълнителната топлина, акумулирана от покрива.

II. Соларни елементи интегрирани в синтетична хидроизолационна система.

 • TPO или PVC хидроизолационна мембрана в един слой.
 • “Hook & Loop” механизъм за залепване, разработен в сътрудничество с VELCRO.
 • UNI-SOLAR – фотоволтаични панели.

General Solar PV S e иновативна система, която позволява интеграция към хидроизолационното решение независимо от момента на инсталиране на синтетичната мембрана. Връзката с покривното покритие става посредством механично свързване между компонентите на “Hook and Loop” системата. „Loop” компонентът е ламиниран със същия тип синтетична мембрана, с която е изпълнен и/или се изпълнява покрива и се апликира с помощта на заваръчен автомат за горещ въздух към положената хидроизолация. “Hook” компонентът е предварително фабрично ламиниран върху долната повърхност на фотоволтаичния панел UNI-SOLAR. Броят на “Hook & Loop” елементите зависи от изчисленията за ветровите натоварвания. Последните се определят индивидуално за всеки проект, за да се гарантира трайно и надеждно закрепване към покривното покритие.

GENERAL SOLAR PV се характеризира с:

 • Висока работна температура и висока производителност на енергия.
 • Производство на енергия, дори когато панелите са силно засенчени или замърсени, благодарение на интегрираните байпас диоди в General SOLAR PV.
 • Бърз и лесен монтаж, без допълнително натоварване на конструкцията.
 • Оптимално използване на покривната площ – полагане върху всякакви наклони и разнообразни повърхнини.
 • Свобода на архитектурното решение и запазване на естетическата стойност на покрива.
 • Устойчивост на ветрови натоварвания.
 • Устойчивост на градушка и разрушаване, самопочистване при дъжд, благодарение на TEFFCELL покритие за защита на фотоволтаичните панели.
 • Възможност за стъпване върху клетките, но се препоръчват пешеходни ходови линии.

Интегрираната фотоволтаична система GENERAL SOLAR PV е приложима при:

 • изграждане на нови покриви;
 • ремонт и/или реконструкция на стари покриви;
 • експлоатация на съществуващи покриви с надеждна хидроизолационна система.

Технически изисквания:

 • Минималният необходим наклон е 2°- 3° (3,5%-5,2%).
 • Производство на 1 kWp от 17 m² покрив.
 • 20-30% намаление на общата повърхност за пешеходни ходови линии, по периметри и кабелни канали.

(Пример: На покрив с площ от 5 000 m² ще разполагате с инсталация от: 5 000 – 30% = 3500м2/17 = 205 kWp.)Системата GENERAL SOLAR PV е с 20 годишна гаранция за водоплътност и надеждност на хидроизолационното решение, обезпечена със застрахователна полица. В допълнение, производителят на фотоволтаични панели UNI-SOLAR гарантира тяхната производителност за 25 годишен период.Сигурност, високо ценена при разработването и финансовото обезпечаване на всяко инвестиционно намерение.

Tegosolar – Соларен покрив

tegosolar

Tegosolar съчетава предимствата и характеристиките на битумните керемиди на Tegola Canadese като хидроизолационно решение за скатни покриви и уникалните качества на гъвкавите соларни модули от тънък филм трислоен аморфен силиций на UNI-SOLAR за производство на електроенергия посредством слънчевата радиация.

Tegosolar е истинска фотоволтаична керемида, подходяща за качествено и надеждно хидроизолиране на покрива. Тя е гъвкава, с технологична и опростена схема на монтаж и осигурява максимална свобода за проектиране на покриви с висока архитектурна стойност. Част е от хидроизолационната система на покрива, а не я застрашава и компрометира. Подходяща е за инсталиране при изграждането на нови и реновирани покриви на жилищни, обществени, индустриални и търговски сгради.

Предимства:

Ниското й тегло и отсъствието на допълнителни носещи конструкции за позициониране дават възможност да се реализират икономии при проектирането и изпълнението на покривната конструкция, както и да се полага върху съществуващи покривни конструкции с ограничена носимоспособност. Подходяща е за различни наклони на покрива – от 5° до 60°.

Различните слоеве на соларния модул абсорбират синия, зеления и червения спектър на слънчевата светлина и я превръщат в електричество, което гарантира отлична производителност и при индиректна светлина или засенчване.

Tegosolar има висок КПД, дори и когато не е идеално позиционирана, напр. на стени или плоски покриви. Запазва висока производителност на електроенергия при високи температури (отлични резултати до 80°C) и не изисква вентилиране, за разлика от моно- и поликристалните соларни панели. Tegosolar постига с 10-20% по-висока производителност на електричество в kWh за един инсталиран ват, в сравнение с повечето кристални модули.

Характеристики

 • Соларната керемида Tegosolar e със специално TEFFCELL покритие, устойчиво на градушки и самопочистващо се при дъжд, без отблясъци. Върху нея може да се ходи, което дава възможност за лесно и бързо инспектиране и поддръжка на покрива.
 • Tegosolar се състои от модули от 11 или 22 фотоволтаични клетки, свързани последователно и паралелно, осигуряващи общ производствен капацитет от 68 или 136 W.
 • Позволява механичен монтаж или газопламъчно полагане.
 • Окабеляването е външно за покривното покритие, в специално конструирани и затворени интегрирани кабелни канали, което осигурява бърз и лесен достъп до електрическата мрежа и връзки, като в същото време не се влошава естетическата стойност на покрива.

Фотоволтаичните клетки UNI-SOLAR® дават гаранция за запазване на минимум 80% от първоначалната производителност на 25-та година от експлоатацията им.