Как да изберем подходящ покривен изпълнител

Повечето собственици на недвижими имоти знаят твърде малко за избора на подходящ покривен изпълнител или „Руфър”, както е прието да се наричат в бранша. Това означава, че имат добре изпълнена покривна система, която не им създава проблеми. А всички знаем, че качествено направеният покрив не се нуждае от честа смяна или ремонт.

Процесът на избор.

Може да изглежда досаден и загуба на време, но повярвайте ни, той е значително по-малко неприятен, от това да гледате как стените и таванът ви се издуват и рушат, а цветовете им избледняват или се губят.

покривен изпълнител

1. Първият и най-важен критерий за вашия избор е, дали Руфърът има постоянна регистрация, служебен/офис адрес, телефон и имейл, както и актуална фирмена и данъчна регистрации. Когато става въпрос за качество и гаранции, вие сте в правото си да знаете къде и как при нужда може да потърсите вашия Руфър.

2. Убедете се, че Руфърът има дългогодишен опит и добра репутация. Изискайте списък с референции и се обадете на някои от тях за потвърждение или евентуален оглед! Когато плащате за вашия покрив, в действителност вие плащате за репутацията и опита на руфъра.

3. Руфърът посети ли вашия имот или ви даде оферта по телефон/имейл? Излишно е да коментираме подобно поведение. Няма два напълно еднакви покрива и не може да има две или няколко еднакви шаблонни оферти.

4. Руфърът подробно ли огледа и инспектира вашия покрив? Включително покривната основа и конструкцията, подпокривното пространство, олуците и водосточните тръби, комините и всички други детайли по покрива?

5. Беше ли ви разяснена цялата покривна система? Вашият покрив е система от компоненти и всички те трябва да са правилно изградени, функциониращи и добре сервизирани. Ваше право е да знаете всичко за тях и вашия покрив.

6. Разяснени ли ви бяха принципите на вентилация и колко важна е тя за дълготрайността на вашия покрив, както и за комфорта, който ще получите в дома си през зимата и през лятото от добре вентелируем покрив? Неправилната и недобре изпълнена вентилация ще скъси живота на вашия покрив. Една от основните причини за образуване на мухъл по стените и ледени висулки през зимата от козирки и олуци е именно липсата или некачествената покривна вентилация.

Руфърът предложи ли ви подложна мембрана като основа над дъсчената обшивка?

7. Хидроизолационната мембрана със сигурност ще елиминира евентуални просмуквания на вода при обледявания, навявания, силни снеговалежи или обилни валежи по вашия покрив.

8. Бяха ли ви показани всички възможни модели и цветове керемиди? Може би не сте се замисляли, но не само визията, а и цената на вашия имот е в пряка зависимост от покрива. Избягвайте стандартните модели и цветове. Изцяло във ваш интерес е да имате един истински издържан и добре направен покрив, който ще повиши значително стойността и престижа на вашата сграда. А това може да се получи единствено с качествени керемиди, които няма да избледнеят и загубят цвета си във времето.

9. Какви материали ви предложи и оферира Руфърът? Ваше право е да проверите дали ще получите същите при доставката им на обекта. Изберете продукти с марка на която вярвате и за която сте получили добри референции. Запомнете, не всички керемиди са еднакви!

Руфърът предложи ли ви вариант за Покривна Интегрирана Фотоволтаична Система?

10. Точно сега е моментът да вземете подобно решение. Напълно интегрирана, с нищо не нарушаваща визията и архитектурата на сградата ви соларна система за производство на зелена електроенергия.

11. Получихте ли писмена оферта за предстоящите строителни дейности? Включително подробно описание на материалите и видовете работа, които Руфърът ще извърши, както и начална и очаквана дата на завършване? Научете и името на обектовия отговорник и неговия мобилен телефон, за да имате връзка с него при необходимост!

12. Убедете се, че Руфърът има нужните и действителни застраховки. Защитете своя дом от непредвидени злополуки!

13. Никога не вземайте вашето крайно решение единствено въз основа на цената! Ще се убедите, че цената за направа на вашия покрив може да варира драстично. Преди да решите „Той е!”, се убедете, че сте сравнили праскова с праскова, а не праскова с кайсия. Не се колебайте да попитате, ако имате неразбираема терминология или неясна част от офертата.

14. Руфърът пое ли ангажимент да инспектира дейността на работниците по време на всички фази на строителството, както и след като покривът е изцяло завършен? И все пак, научихте ли името на обектовия отговорник?

Обяснена ли ви беше разликата в гаранциите за труд и материали?

15.  Ще имате ли писмен документ или гаранцията е само устно обещание? Трябва да сте наясно и да имате всички координати на този, на когото трябва да се обадите в случай на евентуален бъдещ проблем с вашия покрив.

16. Руфърът пое ли ангажимент да изчисти вашия покрив и около сградата ви, след като завършат окончателно своята дейност?

Площта на един средностатистически покрив е около 160 м2! Спестените 1 или 2 лева разлика в цената на материалите на м2 (общо 150-200 лв.) ще ви струват многократно по-скъпо, ако трябва след това да ремонтирате. Не допускайте подобна грешка заради вашето бъдещо спокойствие и комфорт!

Comments for this post are closed.