История на битумните керемиди

История

Битумът се прилага като строителен материал от хилядолетия. В древен Вавилон са го използвали за зидане на глинени тухли, както и за хидроизолиране на канали. Рулонният покривен материал, изработен от целулозен лист, импрегниран с битум, и финишен слой от ситно трошени камъни, е създаден в САЩ през 1893г.

За начало на производството на битумни керемиди се приема 1903г., когато Хенри М. Рейнолдц започва да изрязва ръчно модели от листове покривна мембрана.

битумните керемиди

По време на строителния бум през 20-те години на миналия век, битумните керемиди стават толкова популярни, че поръчките започват да се правят по каталози, изпращани по пощата. Основна причина за това е многообразието от форми и цветове на покривното покритие – творчески подход, който е давал сериозно основание за покачване цената на имота в този силно конкурентен пазар. Тогава е представен и моделът „Мозайка” с шестоъгълна форма (известна също като „диамант”) на битумните керемиди, която осигурява по-добра устойчивост на вятър.

битумните керемиди

Вече наложеният в САЩ покривен материал навлиза в Европа през 60-те години на XXвек. В този период започва производството на битумни керемиди със стъкло-фибърно платно. Последващите подобрения, превръщат този тип армировка в най-популярната основа за производство на битумни керемиди и до сега.

Битумните керемиди търпят развитие и в годините след това. Въведе-на е правоъгълната форма, която създава асоциация за традиционна покривна плоча и същевременно осигурява леко и икономично решение. Изборът на цветове и ефекти става все по-богат. Керемидите започват да се предлагат с фабрична самозалепваща лента за ускоряване процеса на полагане и по-добра устойчивост след монтажа.

битумните керемиди

С над 100 годишна история, битумните керемиди днес заемат около
80% дял от покривните покрития на жилищни сгради в САЩ.
Популярността им в Европа също расте.
Иновациите не спират до тук – освен традиционните битумни керемиди с минерална посипка, на пазара се предлагат фотокаталитични битум-ни керемиди, битумни керемиди с метално (медно, титан-цинк, алуминиево) покритие, фотоволтаични битумни керемиди.

битумните керемиди

Comments for this post are closed.